Domov / Článok / Medzinárodný deň…

Medzinárodný deň lekárov sme oslávili aj my

Každoročne prvého októbra si aj my vo Svetielku nádeje pripomíname Medzinárodný deň lekárov. Ide o príležitosť poďakovať sa lekárom na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU, ako aj lekárom a lekárkam pracujúcim v detskom mobilnom hospici Svetielka nádeje za ich odbornú prácu, odhodlanie, obetavosť a láskavý prístup ku všetkým detským pacientom, ktorí ich potrebujú.

Ako vyjadrenie našej vďačnosti sme pre nich v spolupráci so Záhrada – CNK pripravili možnosť navštíviť 30. septembra bezplatne divadelné predstavenie Mestského divadla – Divadla z Pasáže pod názvom Norma. Predstavenie o spoločenských normách – „o škatuliach okolo nás a škatuľkách v nás“, ako ho opisuje samotné divadlo – hovorilo o tom, akým (spoločenským) prekážkam a obmedzeniam čelia v bežnom živote ľudia s Downovým syndrómom.

 

Aj my vo Svetielku však túto symboliku vnímame: po diagnostikovaní onkologického ochorenia sa život detských pacientov a ich rodín zásadne zmení a vplyvom okolností sa často vytratia z povedomia väčšiny spoločnosti. Mnohí ľudia nevedia, ako o náročnej téme hovoriť či ako ponúknuť pomoc, iní zase svojím správaním môžu ublížiť a pre rodiny je o to náročnejšie hľadať v ťažkej situácii oporu v ľuďoch okolo nich.

Sme preto veľmi radi, že nám Divadlo z Pasáže prostredníctvom svojej hry pripomenulo, že aj tieto prekážky sa dajú prekonať a veci zmeniť k lepšiemu. Ďakujeme im za príjemný kultúrny zážitok a spoluprácu, v rámci ktorej odohrali predstavenie bez nároku na honorár.

 

Zdieľajte tento článok

Novinky do Vašej
emailovej schránky

Sledujte nás na sociálnych sieťach